"YALITIM TASARRUFTUR" KAMPANYASI BAþLATILDI

Isý Yalýtýmý Sanayicileri Derneði, Türkiye'de enerji tasarrufunu saðlamak, binalarda enerji verimliliði için bilinç yaratmak ve enerjideki kayba dikkat çekmek üzere "Yalýtým Tasarruftur" Kampanyasý baþlattý. Kampanyaya iliþkin araþtýrmayý Çevre ve þehircilik Bakaný Ýdris Güllüce ile paylaþan Dernek, Türkiye'de yýlda 60 milyar dolara ulaþan enerji harcamalarýný azaltýlmasý için binalarda doðru kalýnlýkta yalýtým yapýlmasýnýn þart olduðu vurgusu yaptý.

XPS Isý Yalýtýmý Sanayicileri Derneði Baþkaný Emrullah Eruslu ve Dernek yönetim kurulu üyeleri Ahmet Yaþar, Alper Danýþman, Ertuðrul Feyzi Yörük ve Gökhun Kurt yalýtýmsýz binalar nedeniyle oluþan enerji kayýplarý ve Avrupa'da uygulanan yalýtým kalýnlýklarýný içeren araþtýrma dosyasýný Çevre ve þehircilik Bakaný Ýris Güllüce'ye sunarken, Türkiye çapýnda da "Yalýtým Tasarruftur Kampanyasý" baþlattý.

Konu hakkýnda bir deðerlendirme yapan Eruslu, Türkiye'de halen 16 milyon yalýtýmsýz bina bulunduðunu ve bu nedenle yýlda 10 milyar dolarlýk fazla enerji kullanýldýðýný vurgulayarak, "Türkiye'deki binalarýn yüzde 85'i yalýtýmsýz. Ancak Türkiye'deki enerjinin yüzde 40'ý konut olan binalarda kullanýlýyor ve binalarda kullanýlan enerjinin de yüzde 85'i ýsýtma ve soðutma harcamalarýndan karþýlanýyor. Doðru kalýnlýkta yalýtým ile binalarda kullanýlan ýsýtma ve soðutma amaçlý enerjide yüzde 50 oranýnda tasarruf saðlanabiliyor" dedi.

Hükümetin son açýkladýðý 10. Kalkýnma Planý-Öncelikli Dönüþüm Programlarý Eylem Planý'nda Enerji Verimliliði bölümünde yer alan, binalarda ýsý yalýtýmý ile enerji tasarrufu öngörülerinin, binalarýn enerji verimliliði için çok önemli olduðunu belirten Eruslu, "Ancak bu iyi niyetle planlama, eðer bir bilinçlendirme kampanyasý ve teþvik ile birleþtirilmez ise maalesef istenilen sonucu saðlayamaz. Enerjisinin yüzde 90'ýný ithal eden bir ülke olarak enerji fiyatlarý ile mücadele edemeyiz. Ancak doðru tasarruf ve verimlilik çalýþmalarý ile enerji tüketimde bir düþüþ saðlayabiliriz" diye konuþtu.
Bakanlýða sunduklarý raporda, Avrupa ve Türkiye arasýnda zorunlu yalýtým kalýnlýk miktarlarý arasýndaki farký da vurguladýklarýný belirten Eruslu, þu deðerlendirmeyi yaptý: "Avrupa'da binalarda enerji verimliliði hedeflerini tutturabilmek için yaklaþýk ortalama 10-15 cm kalýnlýðýnda levhalar ile ýsý yalýtýmý yapýlmasý zorunda iken, Türkiye'de ortalama 4-5 cm ýsý yalýtýmý için yeterli olduðu düþünülüyor. Ýstanbul'da mevcut yalýtým kalýnlýðý 5 cm oysa daha enerji verimli ýsý yalýtýmý için
kalýnlýðýn 10 cm'ye çýkmasý gerekiyor. Bu yüzden binalarda ýsýtma ve soðutma için Avrupa'nýn 10 katý kadar enerji tüketiyoruz. Ayný fark tüm bölgelerde geçerli. Ankara'da olmasý gereken ideal yalýtým kalýnlýðý 12 cm iken mevcut yönetmeliklerde 6 cm, Antalya ve Ýzmir'de ideal kalýnlýðýn 8 cm olmasý gerekirken mevcut yönetmeliklerde 4 cm, Gaziantep'te ideal kalýnlýðýn 10 cm olmasý gerekirken mevcut yönetmeliklerde 5 cm, Erzurum'da ideal kalýnlýðýn 16 cm olmasý gerekirken mevcut yönetmeliklerde 8 cm, Bursa ve Trabzon'da ideal kalýnlýðýn 10 cm olmasý gerekirken mevcut yönetmeliklerde 5 cm düzeyinde kalýyor."

Avrupa'nýn 10 katý kadar enerji tüketiyoruz
Eruslu, "Türkiye olarak Avrupa Birliði ülkeleri gibi enerjimizi verimli kullanmak için ilk hedefimiz ülkemizde yalýtýmsýz binanýn kalmamasý olmalý. Bunun için önümüzde kentsel dönüþüm gibi, bu konuda ciddi tedbirleri almaya fýrsat verecek çok etkin bir hareket de var. Yalýtýmsýz bir bina yýlda 300-350 kwh/m2 enerji tüketirken, ülkemizdeki mevcut TS 825'e uygun inþa edilmiþ ve yalýtýmý yapýlmýþ bir bina yýlda 100-120 kwh/m2 seviyelerinde enerji tüketimi hedefleniyor. Avrupa yýlda 15 kwh/m2'nin altýnda enerji tüketen Pasif Ev'ler için mevzuat düzenlemelerini tamamladý. Bizim ülkemiz için de binalarda enerji tüketimi sýnýrlandýrýlmalý, ýsý yalýtým uygulamalarý ile desteklenerek, yýlda 15 kwh/m2' mertebelerine yaklaþmalýdýr " dedi.

Yalýtým ile doðalgaz faturasýndan yüzde 50 tasarruf
Isý yalýtýmý yaptýrmanýn sanýldýðý kadar pahalý bir uygulama olmadýðýnýn da altýný çizen Eruslu, "Binalarda gerek doðalgaz gerekse elektrik faturalarýnda en az yüzde 50 tasarruf saðlayan ýsý yalýtýmý uygulamasýnýn maliyeti, bir binanýn toplam inþaat maliyetinin yüzde 3 ila 5'i kadar. Hatta yalýtým kalýnlýðý arttýkça yüzde 70'lere varan tasarruf yapmak mümkün. Bir örnekle de açýklamak gerekirse sývalý dýþ cephe ýsý yalýtým sisteminde yani mantolamada 5 cm kalýnlýkta yalýtým levhasý yerine 10 cm yalýtým yapýlmasý durumunda, yalýtým uygulamasýnýn maliyeti yüzde 30 artmasýna raðmen, tasarruf potansiyeli yüzde 100 artýyor" diye açýkladý.

Yalýtýmýn saðladýðý tasarrufla birkaç yýlda kendi kendini amorti edip ömür boyu tasarruf saðladýðýný belirten Eruslu, "Isý yalýtýmý, standartlara uygun ürünler doðru detaylarda doðru iþçiliklerle uygulandýðýnda en az yüzde 50 tasarruf saðlýyor. Yani ýsýnma için harcanan aylýk ortalama 200 TL'lik yakýt faturasý 100 TL'ye düþüyor. Ýstanbul'da 100 metrekarelik bir daire için kýþ sezonunda yalýtýmsýz bir binada yýllýk ortalama bin 500 TL doðalgaz harcamasý gerçekleþirken, bu rakam yalýtýmlý bir binada 750 TL'ye düþüyor. Erzurum'da ise yine 100 metrekarelik bir dairede kýþ sezonunda ýsýnma için yapýlan toplam doðalgaz harcamasý yaklaþýk olarak yalýtýmsýz bir binada 2 bin 500 TL iken, yalýtýmlý binada bin 250 TL oluyor" dedi.


Yorumlar

Top